Details

Keywords Change this

Modernism

Project timeline

1928 – 1930

Type

Private House

Location Change this

Nad Hradním vodojemem 14
CZ 162 00 Prague
Czech Republic
www.mullerovavila.cz

Current state

Restored (after demolition)

Architect Change this

Client Change this

Frantisek Müller

__

Article last edited by ibex73 on
May 06th, 2015

Villa Müller Change this

Prague, Czech Republic
by Adolf Loos Change this
1 of 24

Description Change this

In the autumn of 1928 the civil engineer and building contractor Frantisek Müller, partner in the successful building firm Kapsa & Müller, commissioned Adolf Loos and his associate Karel Lhota to design the new house for the Müller family.

Concept

Known as an innovative landmark of early modernist architecture, the Villa Müller embodies Loos' ideas of economy and functionality.

The best and most impressive use of the Raumplan can be found in the Müller House, which was build in 1930 in Prague. The spatial design is evident in the multi-level parts of individual rooms, indicating their function and symbolic importance.

The exterior displayed Loos' theory discussed in his 1908 essay, "Ornament and Crime." In the essay, Loos criticized decorated surfaces. For the exterior of the Villa Müller, Loos designed a white, cubic facade. He also wanted to distinguish between the outside, where the view could be seen by the public eye, and the inside, the private spaces of those who lived there. Consequently, the interior is lavishly decorated with comfortable furniture and marble, wood, and silk surfaces.

Design

While Frank Lloyd Wright was perfecting the seamlessness of the transition from inside to outside, Loos was deliberately keeping the public outside and the private inside of his houses as separate as possible. "The building should be dumb outside and only reveal wealth inside." Outside, the Villa Müller is distinguished by its cubic shape, with flat roof and terraces, its irregular windows and its clean, white façade.

Loos uses the different levels of the Raumplan to create a careful “architectural promenade” from outside to inside. The first entrance way is low, with strong but dark colors such as deep green/blue tiles. This opens onto a cloakroom area that is generous in plan, brighter with white walls and a big window, but still low. At the far end a short, modest staircase takes the visitor round a right-angle bend, emerging dramatically between marble pillars into the double-height, open-plan sitting room.

The promenade continues past the raised dining room to the upper floors of the house, the Raumplan providing unusual and exciting views into adjacent rooms. On the top level is a roof terrace, with a “window” in the freestanding end wall to frame the view of Prague cathedral.

The living room

The living room was at the centre of the cultural life of the family and the wider circle of their friends. The composition of the room is outstanding evidence of Loos' original concept for the creation of space, known as "Raumplan".

The living room is connected to the dining room on the mezzanine and with the lady's boudoir, to which a spiral staircase leads. The open staircase then continues on to the upper floors. The realisation of this spatial conception enabled the reduction of one entire wall to three load-bearing pillars, creating in this way an unusual, visually rich and articulated space.

Various types of seating concentrate around the circular table in the centre. The two armchairs of similar shape and unusual appearance are striking in the contrasting colours of their velvet covers: one, intended for the master of the house, is olive green and somewhat larger, while the second, for the lady, is pink. In addition to still views of the living room a virtual tour has also been prepared.

Comments

Register to join to conversation.