Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

1959 – 1964

Type

Office

Location Change this

25 St James's Street
SW1A 1HG London
United Kingdom

Current state

Renovated

Architect Change this

Client Change this

The Economist Group

__

Article last edited by Maria Thuroczy on
January 30th, 2013

The Economist Building Change this

London, United Kingdom
by Alison and Peter Smithson Change this
1 of 7

Description Change this

In 1959, the Smithsons were commissioned to design a new headquarters for The Economist magazine in Piccadilly. Inspired by the narrow lanes and courts of the old City of London, they created an elegantly spacious pedestrian plaza as a trio of finely detailed towers, each built on a different scale, clad in traditional Portland stone. The office interiors were based on their lengthy research into the working practices of The Economist journalists. At the opening the editor Sir Geoffrey Crowther said that the staff had felt “trepidation” on first meeting the Smithsons but took “leave of them now with awe and affection”.

SOM (Skidmore, Owings & Merrill) refurbished the complex in 1989 Their work encompassed alterations to the tower and plaza. The technical and environmental building control system were updated and the lobby area expanded to ease internal circulation.

Comments

Register to join to conversation.