Details

Keywords Change this

Recycle, Vernacular

Project timeline

2008 – 2009

Type

Residential

Location Change this

Rotterdam
Netherlands

Architect Change this

Team

Eva Pfannes, Sylvain Hartenberg, Rene Sangers, Eloka Som, Maartje Franse, Florian de Visser

Gross floor area Change this

500m²

Partners Change this

Structural engineers
Pieters Bouwtechniek (Jaap Dijks)

Civil enigneers
BOUWHAVEN (Ruud Ghering, Corstiaan Verschoor, Jasper Martens).

General contractor
DB Bouw BV (Miel Bregman)

__

Article last edited by IanB on
November 27th, 2017

Villa Rotterdam Change this

Rotterdam, Netherlands
by OOZE Change this
1 of 8

Description Change this

Ooze Architects was commissioned to carry out the conversion of this detached Rotterdam house. The house had been extended several times since its first construction, resulting in highly inefficient and unusable interior spaces, and a disconnection from the stunning natural context of the house. Ooze translated the owners desire to address these issues, and recycle the 'soul' of the house, by transforming it in an unusual way. The pre-defined maximum envelope of the house (from the zoning plan) formed the guideline for a new skin that wraps around the old house and shapes new spaces for inhabitation. Beyond style or architectural aesthetic, the aim was to engage in a process of rediscovery of the vernacular, to introduce a dialogue between the old and preserved and the new, and to explore a new language which reinterprets the old.

Sources

Comments

Register to join to conversation.