Details

Keywords Change this

Spa, Bath, Cut Sphere

Project timeline

2003 – 2006

Type

Sport

Location Change this

Sonnenbergstraße 1
CH-7050 Arosa
Switzerland
www.en.tschuggen.ch

Current state

Original

Also known as Change this

Wellness centre – Berg Oase

Architect Change this

Gross floor area Change this

5,300m²

Partners Change this

Specialist services
REBA Fassadentechnik AG (fassade)

Specialist services
Fanzun AG, dipl. Architekten + Ingenieure
www.fanzun.ch

Tschuggen Spa Change this

Arosa, Switzerland
by Mario Botta Change this
1 of 8

Description Change this

The town of Arosa in Switzerland offers an extraordinary geographic configuration of a natural bowl surrounded by mountains. It is a place where the comparison between man and nature is constantly emphasized by the powerful landscape and where the ancestral fight between man and mountain is evident.

Concept

The site for the Berg Oase structure is characterized, next to the great hotel, as a free space with a park at the rear mountain. Botta's studio imagined to build without building, to assert the presence of the new through the emergent parts (artificial trees as metaphor of nature) and to leave the great volume with a functional program. The cover of the hypogeal spaces become a stage marked by geometric forms that rouse the visitors curiosity.

This particular context therefore suggested an intriguing solution, of visual impact and, above all, of great respect for the surrounding village. The great volume disappears into the earth; only the vegetal and, at the same time, mechanical “antennas” emerge, marking the recreational and collective character of the structure.

Design and arrangement

The inner space appears as a terraced continuum with a slope to limit the excavation works. Further to the client’s indications, the modular design of the plant allows the maximum flexibility in the organization of the different functions.

The different areas of Berg Oase are characterized by their interrelation and by their privileged relationship with the environment through technological trees that guarantee natural light and an extraordinary sight towards the landscape as well as becoming signals of the internal life at night through the artificial lighting that reflects through the whole resort.

The external spaces (sauna, solarium, swimming pool) are reachable directly from the swimming pools and set on terracing, dipped into nature. The new structure is accessible through a glass walkway from the existing hotel as well as (for the external visitors) from the entrance level to the hotel.

The new building, beyond the “unbuilt space" of the "leaves", resolves the relationship with the existing hotel and the ground through a great wall in natural stone. The external public space is therefore redesigned in order to create a cosy atmosphere and to solve the car parking problem thus discreetly integrated in the plan.

Comments

Register to join to conversation.