Keywords Change this

White Architecture, Wall Architecture, Portuguese Architecture

Project timeline

2009 – 2011


Private House

Location Change this

Estrada da Ribeira de Janas - Colares

Current state


Architect Change this

Gross floor area Change this



Article last edited by Bostjan on
December 01st, 2017

House Colares II Change this

Sintra, Portugal
by Federico Valssasina Change this
1 of 8

Description Change this

This project for a summer home is a result of an order that from conditions in terms of program: a big living room, connected to an office area; a service area with space for light meals attached to the kitchen; a private area with two small bedrooms and a suite with an incorporated sauna; a garage with an incorporated workshop space; a swimming pool with a big solarium; well illuminated interior spaces opened over the landscape; Formal soberness and a contained budget were also demanded.

The result is a singular house: a volume of regular appearance and of compact reading, marked by big openings towards south and west e by small openings facing north and east, as a clash between the glass box and the white painted concrete box logic. Taking profit of a slight slope on the west side of the lot, the living room opens over a terrace unlevelled over the swimming pool and the solarium. The split between the living room and the bedrooms is made by a covered exterior space, which could be considered as a patio, near the terrace and in directly linked with the hall.



Register to join to conversation.