Details

Keywords Change this

High-rise, Modernism, Student Housing, Concrete, Italian Rationalism

Project timeline

1946 – 1951

Type

Residential

Location Change this

Via Filippo Corridoni 22
20122 Milano
Italy

Current state

Renovated

Also known as Change this

Residenza Galileo Galilei

Architect Change this

Client Change this

Comune di Milano

Casa Albergo di Via Corridoni Change this

Milano, Italy
by Luigi Moretti Change this

Construction of the students residence

1 of 10

Description Change this

The building is a part of a complex of works that the City of Milan planned at the end of the Second World War, starting with the reconstruction plan of the city devastated by bombing.

The hotel house of Luigi Moretti is located in Via Corridoni 22, in a central part of the city just beyond the old circle of the cannals (navigli), not far from the Palace of Justice.

Inserted in a quadrangular area, the building has a H-shaped plant consisting of two main bodies, elevated on six and fourteen floors, with reinforced concrete structure and flat roof covering. Aligned to the road border is the low-rise building intended for female guests, originally for "female graduates", while the tall one, reserved for males, is very backward by the lot's edge and preceded by a garden-based plantation with planks. The connection between the two linear constructions is a low body with the common entrance for the reception of guests, through which access to the two sections is disclosed.

The façades are mainly covered with white mosaic tiles, with plaster finish in the lower parts, and marked by repeats in series, with vertical cuts on the heads to illuminate the long corridors. The tallest building, from the east facing two volumes at the vertical links, is clearly divided by a deep central slit, with jumpers on the seventh and last floor, which correspond to a service entrance.

The space of the single floors is divided into minimal rooms with single bedroom and bathroom, with common kitchen, served by two staircase with elevator. Completing the rational organization are spaces for collective equipment functions: bar restaurant, living room and reading room with library, gym on the basement floor and multiple study rooms.

Today the building is occupied by a students residence managed directly by the Politecnico di Milano.

Moretti was very attached to the Corridoni residence, for which he was pleased that such a satisfying result was achieved by limited means.

Recognizing the value, the work is officially considered to be of artistic interest and since 1998 it has been protected by the Ministry for Cultural and Environmental Heritage of Italy.

Comments

Register to join to conversation.