Sign inRegister
Register
Forgot Password
Add to Collection

Cinema Airone

Rome, Italy
5906daca-6784-4360-95ef-04a86d7b5e1b.jpg
1 of 10

In the late 1940's a trapezoidal lot in the then underdeveloped Appio-Latino quartier in Rome was destined to architects Calini and Montuori to design the buildings. The residual space between the houses allowed enough room for a theater, and its study was entrusted to aging architect Adalberto Libera. He had already worked for the competition of the Palazzo del Littorio and for the Palazzo dei Congressi. The design was based upon an ovoid shape and was determined both by acoustical exigences (the building had to act as the inside of a musical instrument) and by the perception of the observer. The adopted solution was that of a low envelope in the projection room that increased up in size towards the proscenium. In order to avoid the theatre to cast shadow onto the nearby houses, the building was put seven meters below street level, so that its extrados was limited to six meters over ground.

Structure

The structure consists of five metal arches anchored to ten hinges placed on reinforced concrete piers. The intermediate space between the outer envelope coated with aluminium and the inner side, accommodated the air conditioning system. Controlled in every aspect, the main room was occupied by 800 seats. Its suggestive three-dimensional shape was enhanced by white and green vetroflex coatings which were directed toward the screen and underlined by the effect produced by the luminaires.

Wallpainting

Libera commissioned a wallpainting to the informal artist Giuseppe Capogrossi in order to cover the ceiling of the large stairs that descended down to the main hall. The huge and colorful wallpainting is made up by recurring signs of Capogrossi's own alphabet repeated and declined to accompany the flowing of people through the architectural space.

Decline

The exceptional quality of the building didn't avoid it a sad fate. Sold in the Seventies, because of the general decline in sales of cinema tickets, the room was repeatedly converted into different night clubs and discotheques, and severely tampered. Coated canvases replaced, for example, the original ceilings. Eventually the whole building fell into the abandoned state it still is in today, despite many attempts of structural recovery by local political committee or cultural associations.