Details

Keywords Change this

Concrete

Project timeline

2002 – 2003

Type

Private House

Location Change this

Kobe
Japan

Current state

Original

Architect Change this

Team

Tadao Ando, Masataka Yano, Tatsuhito Ono

Gross floor area Change this

23m²

Partners Change this

Specialist services
Mahadev Raman, Arup (Environmental/Climate Control)
www.arup.com

Structural engineers
Ascoral Engineering Associates

General contractor
Nakata Construction Co., Ltd. (Masayuki Imayoshi)

Services engineers
Kurozumi Electrical construction Co., Ltd.

Services engineers
Shinmei-jyusetu Co., Ltd.

Specialist services
Julie Bargman, DIRT Studio (landscape)

__

Article last edited by Maria Thuroczy on
December 06th, 2011

4 x 4 House Change this

Kobe, Japan
by Tadao Ando Change this

The original building on the left and the its twin on th ...

1 of 17

Description Change this

Upon reviewing the techniques that Tadao Ando employed to design this house, the most striking aspect in its appearance is the configuration of the four floors that form the structure.

Once the first house was finished, a second customer asked Ando to build a similar house in the neighboring site. With this second order, the architect was able to complete his original idea of the two houses, but with no communication between them as he had previously thought.

Design

The taut cement surface, perforated with the anchors of the formwork, envelop the house and represent all that is associated with the way Ando builds. The western facade is interrupted by four thin vertical windows that light up the stairway behind it (the pivot of the building) and are randomly associated with three other smaller openings.

The eastern facade has three smaller square openings, while on the ground floor one can see a vertical window like those included in the western front. To the north is the entrance, above which is a rectangular window, while to the south there are two more windows of different sizes that correspond nicely for the second and third floors. Crowning the whole volume is a cube dominated by glass. This top floor protrudes slightly to the east in contrast to the rest of the building.

The whole building represents a series of surprises, from the entrance, which is on the opposing facade, to the strange yet functional windows that adorn the otherwise somewhat bleak facades. The entire composition is of course dependent on the small plot size of 4 x 4 meters and relies on the glass cube that crowns it to define its distinctive character.

The building move the stairway from its axis so the four floors (and basement) would lead up to the two-storey living space. This way, the stairwell, after leading up through the first two floors consisting of cement (with the bathroom and bedroom, respectively), leads to the third floor with its generously glazed study and the top floor, a living space with views of the sea.

Ando has created a viewpoint that allows the gaze of anyone in the building to wander in just one direction - toward the see - while the structure's walls become the frame of the picture.

Meaning

Over the expanse of the inland Seto Sea you can make out the silhouette of the island of Awaji, epicenter of the disastrous earthquake of 1995 that inspired Ando's conclusion that building these houses on the edge of the beach could also serve as monumental monoliths or totems without any specific attribution.

The perspective here is dominated by the bold profile of the Akashi bridge, a famous feat of Japanese engineering and a source of considerable national pride. It is this landscape that the house faces - where the conflict between nature's violent outbursts and our modest conquests over nature's elements continues to play out - and it is this view that Ando requires all visitors to behold.

Sources

  • Francesco Dal Co: Tadao Ando (Jean-Marie Martin)

Comments

Register to join to conversation.