Sign inRegister
Register
Forgot Password
Add to Collection

Daimler Chrysler

Berlin, Germany
4baa7b97-d808-4a20-8342-46e1183d6281.jpg
1 of 1

The brief stipulated to work within the context of the traditional Berlin square block, with buildings no more than nine storeys high formed around potentially oppressive internal courts. To one side, the buildings had to address an enclosed retail arcade raised several storeys above ground level. Working within these constraints, the practice was able to subtly subvert the municipal masterplan to produce buildings of strikingly contemporary appearance which, most significantly, utilised a low-energy servicing agenda.

The key to this strategy was the erosion of the blocks at their south-east corners to allow daylight to penetrate the central courts, which were turned into covered atria, to illuminate interiors, and to facilitate views out of the buildings. The atria are naturally ventilated throughout the year, with heating mechanically augmented in winter. The two office buildings and one residential block were designed for natural ventilation throughout, with intensive research by the RRP team and specialist consultants into the servicing programme partly funded by an EU grant. As a result, it was estimated that energy consumption in the office buildings would be half that generated by a conventionally air-conditioned building. The facades of the buildings incorporated clear and opaque glass panels, solid areas of ceramic tile cladding, and external and internal blinds, a sophisticated mix which allowed the internal environment to be adjusted in response to the requirements of users. Visually striking, RRP's contribution to the Potsdamerplatz development challenged conventional wisdom, producing a pioneering low-energy environment for business accommodation.