Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

1973 – 2001

Type

Congress & Exhibition

Location Change this

A.J. Lutulistraat 17
9728 Groningen
Netherlands
www.wallhouse.nl/

Current state

Original

Architect Change this

Client Change this

Muncipality of Groningen
www.portal.groningen.nl/

Gross floor area Change this

265m²

Wall House 2 Change this

Groningen, Netherlands
by John Hejduk Change this
1 of 18

Description Change this

The Wall House was originally designed by John Hejduk in 1973, it was 28 years after it was designed and 1 year after the death of the architect before it was built. The house has ended up being constructed in a completely different location than intended.

Hejduk's original residential design was for a fellow faculty member at the Cooper Union School, Ed Bye. It was intended to be built in Conneticut, however due to the high estimated costs of construction it was never built. Following this point the design remained unbuilt until 2001 when it was constructed in Groningen, Netherlands.

Concept

The Design stems from the idea that work and living are different functions and as such should be separated architecturally. This is expressed through the concrete wall element that separates the working and living sections of the house.

Comments

Register to join to conversation.