Details

Keywords Change this

Bath

Project timeline

1993 – 1996

Type

Healthcare

Location Change this

Therme
7132 Vals
Switzerland
www.therme-vals.ch

Also known as Change this

Therme Vals

Architect Change this

Thermal Baths Vals Change this

Vals, Switzerland
by Peter Zumthor Change this
1 of 25

Description Change this

Vals is a remote alpine village in the canton of Graubünden, which has recently become well known all over Switzerland and to some extent the rest of the world - it went through the Bilbao effect before Bilbao.

During the early 1980s the community of Vals bought a bankrupt hotel consisting of three buildings from the 1960s, and commissioned Peter Zumthor to build a new thermal bath. The building became a success in Switzerland: only two years after its opening it became a protected building; you can find photographs of it in any kind of magazine in that country; the name of the architect is well know to the common citizen of Graubünden; the village of Vals is again on the map.

The baths were designed to look as if they pre-dated the hotel complex, as if they were a form of cave or quarry-like structure. This is particularly evident from observing the grass roof structure of the baths, which resemble the foundations of an archaeological site, and reveal the form of the various bath rooms which lie below, half buried into the hill-side.

Built using locally quarried Valser quarzite slabs, the spa building is made up of 15 different table-like units, 5 metres in height, with cantilevered concrete roof units supported by tie-beams. These units fit together like a giant jigsaw puzzle. The nature of the construction is revealed through close inspection of the roof – the roofs of the units don’t join, with the 8cm gaps covered by glass to prevent water ingress. Inside, this provides a dichotomy – the concrete makes the roof appear heavy, but the gaps between the units also makes the roof appear to float.
Detail of masonry, and exterior wall.

There are 60,000, 1 metre-long sections of stone forming the cladding of the walls. Whilst these initially appear random, like an ashlar wall, there is a regular order. The cladding stones are of three different heights, but the total of the three is always 15cm, so it allows for variety in arrangement, whilst facilitating construction.

The architect intended to not include clocks within the spa, as he believed that time should be suspended whilst enjoying the baths, but three months after the baths opened, the architect relented to pressure from the client by the mounting of two small clocks atop brass posts.

Comments

Register to join to conversation.