Details

Keywords Change this

Renovation, Portuguese Architecture, Ruins, Terracotta

Project timeline

2008 – 2012

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Estrada das Laranjeiras 205
1600-139 Lisbon
Portugal

Architect Change this

Team

Architecture: Gonçalo Byrne, Patrícia Barbas, Diogo Lopes
Collaborators: Hugo Ferreira, Jan Vojtíšek, João Neves, Lígia Ribeiro, Luca Martinucci, Tânia Roque Engineering: AFAconsult

Client Change this

Portuguese Ministry of Education and Science
www.https://portugal.gov.pt/pt/gc21

Cost Change this

€3 million

Gross floor area Change this

16,000m²

__

Article last edited by Bostjan on
November 19th, 2017

Thalia Theatre Change this

1 of 17

Description Change this

Originally located in the outskirts of Lisbon, Thalia Theatre opened in the 1840s. A venue of leisure for a local aristocrat, it burned down shortly after and remained derelict since then. For almost 150 years, the Thalia Theatre remained in ruins. While the outskirts of Lisbon sprawled round its whereabouts, the city zoo was located next to it providing an exotic background to the derelict structure. In 2008, the Portuguese Ministry of Education and Science commissioned a study to reconvert the Thalia Theatre into a multipurpose space. This public institution is presently located in the palace just in front. Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbas Lopes Arquitectos, both Lisbon-based, made the project.

In order to retain the old walls of the Thalia Theatre, the exterior was entirely covered by a shell of terracotta concrete that forms a massive and monolithic body. It is composed of the original volumes of the audience and the stage, 23 meters high. Inside these two voided spaces, the ruins are left untouched in a spectacle of their own. Minimum technical fixtures create an arena that can be adjusted to several uses such as exhibitions, summits, concerts, parties or broadcasts. An adjacent single-story structure, entirely glazed, houses additional program such as a reception, services, and a cafeteria. The new wing embraces the Thalia Theatre and faces the busy street next to it with a continuous surface of glass panes that mirror the environs with gilded reflections. The entrance is made by the original foyer, reconstructed in a “neo- neoclassical” style including a fluted frieze on the inside built with styrofoam profiles. On the outside, the front portico and marble sphinxes were restored.

Bronze letters at the tympanum of the main façade spell out the motto of Thalia, the muse of comedy. The original Latin inscription, “Hic Mores Hominum Castigantur,” was placed once again. In other words, “Here the Deeds of Men Shall Be Punished.” The project for the reconversion of the Thalia Theatre in Lisbon combines the old and new parts of the building into an urban ensemble with views to the nearby zoo. It brings back the presence of the past as a place for fantasy, imagination, and civic life. Described as “a mash-up of the Neues Museum, a Peter Brook performance and a Rachel Whiteread sculpture,” the project combines the old and new parts of the building into an urban ensemble with views to the nearby Zoo.

Comments

Register to join to conversation.