Details

Keywords Change this

Viewing Platform

Project timeline

2011 – 2011

Type

Park & Garden

Location Change this

Bjørgeøyan
Seljord
Norway

Architect Change this

Team

Vibeke Jenssen, Dagur Eggertsson, Sami Rintala and Kaori Watanabe

Client Change this

Municipality of Seljord

Partners Change this

Specialist services
Dyrud Elektro (electrical engineer)
www.dyrud.no

Specialist services
Feste Grenland (landscape)
www.feste.no

Acoustics
iGuzzini illuminazione
www.iguzzini.com

General contractor
Skorve
www.skorve.no

Lighting
iGuzzini illuminazione
www.iguzzini.com

__

Article last edited by Maria Thuroczy on
April 30th, 2013

Seljord Lookout Points Change this

1 of 14

Description Change this

The myth about a sea serpent in the lake of Seljord has become an integral part of how the local people of Telemark conceive its majestic landscape. Tales about mysterious phenomena in the lake have flourished for centuries and are a natural part of the daily life in the area.

Objective

In 2008, the municipality of Seljord decided to use this mythical feature as a point of departure for a development programme for the area. They commissioned Rintala Eggertsson Architects to design different lookout points around the lake to ease the access for local population and visitors to experience the lake at some important places. The assignment was divided into two parts; first to design three small installations in the mid- and southeast section of the lake and then to design a main viewpoint in the southwest end of the lake, close to the small town of Seljord.

Design process

The first part was organized as a building workshop with art- and architecture students and teachers from Nuova Accademia di Belle Arte and Politecnico in Milan and scenography students from the Norwegian Theatre Academy under our leadership. The whole workshop was thematically focused on the issue of anchoring man-made installations to characteristic features in the landscape without dominating them.

In this second part architects found themselves dealing with anchoring again, not only because of the stunning beauty of the chosen site, but also due to the framework of the task which was all about mediating natural phenomena to a larger public. This time they were faced with a site with two pine trees with large canopies creating a natural place for rest and recreation.

Architecture

This became the landscape feature on which it felt natural to anchor. As the room programme listed a viewing platform and a small shelter for exhibitions, architects decided to divide it in two and place the two functions on each side of the trees, with a connecting deck in-between. The viewing platform was then given the form of a tower with a main space at the top overlooking the lake and two smaller spaces on the way to the top, one facing a nearby bird nesting area and the other one facing the crown of the two big pine trees.

With this organization one was able to establish a final destination by the lake with a distance from the town and the parking area which gave the visitor an experience of the landscape before arrival. A preparation for the visitor makes the meeting with the waterfront less abrupt; it gives the visitors a broader perception of the surroundings and allows for a travel onwards into a more personal landscape and into the myths around the serpent of the Seljord lake. The viewpoint becomes thus not the final destination, just a resting point between the landscapes of the known and the unknown.

Comments

Posted by Lacuna | Tuesday, February 28th, 2012 | 15:23pm
like a giant periscope
Posted by archibald | Tuesday, February 28th, 2012 | 15:22pm
Wow! Very nice!

Register to join to conversation.