Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

2004 – 2008

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Sankt Annæ Plads, 36
1250 Copenhagen
Denmark
www.skuespilhus.dk

Current state

Original

Also known as Change this

Skuespilhuset

Architect Change this

Client Change this

Det Kongelige Teater

Partners Change this

Acoustics
Gade & Mortensen A/S

Structural engineers
COWI A/S

Royal Danish Playhouse Change this

Copenhagen, Denmark
by Lene Tranberg, Boje Lundgaard Change this
1 of 6

Description Change this

The Royal Danish Playhouse (Danish: Skuespilhuset) is a theatre building for the Royal Danish Theatre, situated on the harbour front in the Frederiksstaden neighbourhood of central Copenhagen, Denmark. It was created as a purpose-built venue for dramatic theatre, supplementing the theatre's old venue from 1874 on Kongens Nytorv and the 2004 Copenhagen Opera House, which are used for ballet and opera.

The Royal Playhouse is designed by the Danish architectural practice Lundgaard & Tranberg and received a RIBA European Award in 2008 for its architecture as well as a Red dot design award for the design of the chairs.

History

Since the 1880s Copenhagen city started the discussion of building a new Royal Playhouse for the latest trend in acting, where focus was on the more natural and intimate drama speaking works as opposed to the popular recital theater of the time.

The building

The theatre is designed by the Danish architectural practice Lundgaard & Tranberg. It is built in a long, slim, deep-brown brick that was specially developed for the project. The exterior is dominated by a continuous glass-encased top story with offices and back-stage facilities for the actors. Above the glass band is the dark copper-clad cube of the scene tower.

The glazed foyer facing the water runs along the entire length of the building . It affords panoramic views of the harbour and contains a restaurant and a cafë.

With about 40 per cent of the building projecting over the water, the waterfront promenade pivots around the playhouse, diverting pedestrians onto a raised 150 metre long walkway layered with rustic oak planks placed on Venetian-style crooked columns creating a floating feel.

Sources

Comments

Register to join to conversation.