Details

Keywords Change this

Summer House, Pool, Swimming Pool, Tropical Architecture

Project timeline

1996 – 1999

Type

Private House

Location Change this

Joadja, New South Wales
Australia

Architect Change this

Gross floor area Change this

360m²

__

Article last edited by Alice Lee on
September 18th, 2013

Berman House Change this

Joadja, New South Wales, Australia
by Harry Seidler Change this
1 of 6

Description Change this

Built in virgin countryside near the top of a deep valley with a winding river below, the house is placed against a rock cliff with a suspended living area and projecting balcony overlooking the dramatic natural setting. Following the rocky plateau, the plan is arranged on two levels with the glazed pavilion of the living area below the upper bedroom wing.

Utilising the site’s ample sandstone boulders, support and projecting screen walls anchor the house into the rugged terrain. A dam wall between two rock cliffs creates a deep natural swimming pool with an ample water supply in the case of bushfires. The house is built entirely of fireproof materials. Roof water is collected into a central tank under the house.

Comments

Register to join to conversation.