Details

Keywords Change this

Cube

Project timeline

2004 – 2004

Type

Add this

Location Change this

Add this

Current state

Original

Also known as Change this

Rucksack House

Architect Change this

Client Change this

Stefan Eberstadt mit: Stiftung Federkiel, Leipzig; Dr. Klaus Röckerath, Köln; Entwicklungsgesellschaft Zollverein mbH, Essen Architekten

Gross floor area Change this

9m²

Partners Change this

Structural engineers
Statics a.k.a. ingenieure, München Fertigstellung

Backpack House Change this

Leipzig, Köln, Essen
by Stefan Eberstadt Change this
1 of 5

Description Change this

The Backpack House designed by Stefan Eberstadt, is mobile parasite on residential buildings.

Perched between art and architecture, form and function, the Backpack House is a walk-in sculpture with its own spatial quality. A hovering illuminated space that looks like a cross between temporary scaffolding and minimal sculpture. As mobile as a backpack, this mini-house is intended to be an additional room that can be suspended from the façade of any residential building.

The cube is a light and empty space, free from connotations and open to its user's needs. While still being inside a private atmosphere, one has the impression of floating outside of the confines of the actual dwelling above the public space. Folddown furnishings and a multitude of built-in openings on the inside provide extra living space with direct daylight.

Sections of the walls unfold, with the help of hidden magnets, into a desk, shelves, and a platform for reading or sleeping. The Rucksack box is suspended from steel cables that are anchored to the roof or to the facade of the existing building. The construction is a welded steel cage with a light birch veneered plywood interior cladding. The outside cladding is exterior grade plywood with an absorbent resin surface punctuated by plexiglas inserts.

The Rucksack house offers a way of improving housing quality on an individual basis.It is a direct visual sign and reactivates the idea of the self-built anarchistic tree house, but one that is more prominently placed and structurally engineered. New space gets slung onto an existing space by a simple,clear, and understandable method.

Comments

Register to join to conversation.