Details

Keywords Change this

Small Living, Cement Panels, Terazzo

Project timeline

2002 – 2004

Type

Private House

Location Change this

Krakovo
1000 Ljubljana
Slovenia

Current state

Original

Architect Change this

Gross floor area Change this

43m²

__

Article last edited by Bostjan on
July 24th, 2017

XXS House Change this

1 of 31

Description Change this

Extra Extra Small House is located in a specific old part of the centre of Ljubljana. The neighborhood called Krakovo has a structure of a historical village, which was in the Middle Ages supplying the nearby monastery with fresh food and is today highly protected historical area. The basic dimensions of the new house were already defined by law according to the volume of the pre-existing house, hundred years ago working as a service building of a traditional house next-door.

Small Volume

The task was to integrate all residential functions in an extra small volume to suit the needs of a couple living in countryside for their new urban holiday-home. Since the house faces north, it was a challenge to bring the direct and in-direct sunlight to the living spaces in the ground floor. The heritage protection rules allow light shafts on the roofs, but in this case we turned them towards the sky. This major alternation of the volume opened up completely new attic space suitable for use. A huge wall size slide window opens up the space to the intimate atrium and allows for indirect lighting. The selection of the facade materials and detailing established the desired service appearance of the house. The concept of raw materials stretches from exterior to interior – using fibre cement panels in their primer mode for the roof and yard facade and ‘raw concrete’, terrazzo, plywood, iron, felt for the indoor. The total area ultimately names the house XXS. The house won Silver Plate, European Architecture Award Luigi Cosenza (2004).

Sources

Comments

Register to join to conversation.