Details

Keywords Change this

Minimalism, White

Project timeline

2008 – 2010

Type

Residential

Location Change this

Alcácer do Sal
Portugal

Also known as Change this

House for elderly people

Architect Change this

Team

Francisco Aires Mateus
Manuel Aires Mateus
Giacomo Brenna, Paola Marini
Anna Bacchetta
Miguel Pereira

Client Change this

Santa Casa da Misericordia de Alcácer do Sal

Partners Change this

General contractor
Ramos Catarino, Sa

Structural engineers
Engitarget, lda

Specialist services
ABAP Luis Alçada Batista (Landscape architect)

Nursing home in Alcácer do Sal Change this

Alcácer do Sal, Portugal
by Aires Mateus Architects Change this
1 of 17

Description Change this

The project is based on a attentive reading of the life of a very specific kind of community, a sort of a micro-society with its own rules. It is a program, somewhere in between a hotel and a hospital, that seeks to comprehend and reinterpret the combination social/private, answering to the needs of a social life, and at the same time of solitude. Independents unities aggregate into a unique body, whose design is expressive and clear.

The reduct mobility of those who will live in the building suggests that any displacement should be an emotive and variable experience. The distance between the independent units is measured and drawn to turn the idea of path into life, and its time into form. The building, designed path, is a wall that naturally rises from the topography: it limits and defines the open space, organizing the entire plot.

Comments

Bostjan replied | Tuesday, August 5th, 2014 | 13:35pm
Asylum?
Bostjan replied | Tuesday, August 5th, 2014 | 13:35pm
Asylum?

Register to join to conversation.