Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

2005 – 2008

Type

Residential

Location Change this

Ørestads Boulevard 55
2300 Copenhagen
Denmark
www.vmbjerget.dk/

Current state

Original

Architect Change this

Team

Jakob Lange (project architect), Finn Nørkjær, Jan Borgstrøm, Henrick Poulsen, Annette Jensen, Dariusz Bojarski, Dennis Rasmussen, Eva Hviid-Nielsen, Joao Vieira Costa, Jørn Jensen, Karsten V. Vestergaard, Karsten Hammer Hansen, Leon Rost, Louise Steffensen, Malte Rosenquist, Mia Frederiksen, Ole Elkjær-Larsen, Ole Nannberg, Roberto Rosales Salazar, Rong Bin, Sophus Søbye, Søren Lambertsen, Wataru Tanaka

Client Change this

Høpfner A/S
www.hopfner.dk

Gross floor area Change this

33,000m²

Partners Change this

Civil enigneers
Moe & Brodsgaard

__

Article last edited by blockroll on
October 04th, 2010

Mountain Dwellings Change this

Copenhagen, Denmark
by Julien De Smedt, Bjarke Ingels Change this
1 of 2

Description Change this

The Mountain Dwellings are located in the Orestad City, a new urban development in Copenhagen, Denmark. Bjarke Ingels who collaborated on this project with JDS Architects was commissioned to design a traditional housing block and a separate parking house. Instead they decided to combine the two programs. The structure now consists of 2/3 parking and 1/3 living.

Rather than doing two separate buildings next to each other - a parking and a housing block, the two functions were merged. The residential area was built on top of the parking. The logis was simple: The parking area needs to be connected to the street, and the homes require sunlight, fresh air and views, thus all apartments have roof gardens facing the sun, amazing views and parking on the 10th floor. The Mountain Dwellings appear as a suburban neighborhood of garden homes, floating over a 10-storey building - suburban living with urban density.

All roof gardens consist of a terrace and a garden with plants changing character according to the changing seasons. The building has a huge watering system which maintains the roof gardens. a glass façade separates the apartment and the garden with sliding doors to provide light and fresh air.

The parking area contains 480 parking spots and a sloping elevator that moves along the mountain’s inner walls. In some places the ceiling height is up to 16 meters which gives the impression of a cathedral-like space.

The north and west facades are covered by perforated aluminum plates, which let in air and light to the parking area. The holes in the facade form a reproduction of Mount Everest. At day the holes in the aluminum plates will appear black on the bright aluminum, and the gigantic picture will resemble that of a rough rasterized photo. At night time the facade will be lit from the inside and appear as a photo negative in different colors as each floor in the parking area has different colors.

Comments