Details

Keywords Change this

Wooden Terrace, Wooden Facade

Project timeline

2008 – 2011

Type

Residential

Location Change this

Kamnik
Slovenia

Current state

Original

Architect Change this

Client Change this

Sava IP d.o.o.

Gross floor area Change this

3,142m²

__

Article last edited by Bostjan on
July 24th, 2017

Housing Perovo Change this

1 of 24

Description Change this

The houses on Perovo stand on an exposed location with an exceptional view of the Kamniško-Savinjske Alps in the background. However the view is not the only characteristic of this location, as the houses represent a dominant feature of the valley when viewed from below. It was necessary to design and create a quality living environment for the future residents within the existing low quality master plan. A systematic design approach was chosen to arrange a set of twin houses as well as set of individual houses in order to achieve a rather homogeneous neighborhood.

Relatively high volumes are structured with a simple architectural approach: the ground floor is designed to acts a “pedestal” of the house, supporting two smaller volumes with steep scallion roofs. Therefore the smaller upper volumes, continuing the wooden facade cladding, contribute an important effect to the look and the ambience of the settlement as a whole. With relatively dense housing, it is important to maintain a basic level of privacy of the gardens. The wooden garden terraces linked to the living rooms are orientated so that the residents of the twin housing units do not disturb each other while spending their afternoons outside.

Trend award 2011
Golden Pencil 2011
Nomination for European Union Prize for Contemporary Architecture: Mies van der Rohe Award 2013

Sources

Comments

Register to join to conversation.