Details

Keywords Change this

Mobile Structures, Dynamic Architecture

Project timeline

1993 – 1993

Type

Add this

Location Change this

Mondsee
Austria

Architect Change this

Gucklhupf Change this

Mondsee, Austria
by Hans Peter Wörndl Change this
1 of 6

Description Change this

GucklHupf is an experimental multi-purpose structure designed for Mondsee’s summer festival. The 1993 theme was “The Stranger”, Worndl’s response was to create tension between opposed polarities such as the familiar and unknown, stasis and movement. Worndl designed a space that allowed its occupants to modify, change, and eliminate views and light according to their necessities.

The Gucklhupf is an experimental home planimetrically built upon three assembled squares, built in enameled marine wood [4 x 6 x 7 m.], and moving around a very simple structural system. A skeleton of studs [12 x 12 cm.] and beams [6 x 12 cm.] constitutes the bearing framework onto which the outer fiber-board cladding is applied.

A system of automatic devices and retracting panels positioned at variable heights is united to the structure through dowels, flaps and stainless steel cables. In the interior, two levels and a half cover a surface of 48 square meters.

During the six week long summer opening the construction is used by its residents as a contemplative space, as a stage for small performances, music pieces and poetry readings with clear reference to the Arcadian myth. During the rest of the year the building is used as a home on the lake for sun baths, week-ends or as a temporary shelter. In the winter it is transformed into a boat-house.

Gucklhupf is the outcome of a summer initiative on the theme 'The Stranger' and of the transformation of this theme into a spatial experiment based on the realization in the house's interior of a tension between the opposed polarities of the unknown and the familiar, stasis and movement. Personally built by the architect the house is also a metaphor of a 'work in progress'. The structure does not tend toward an absolutely final state but allows a progressive deviation from its initial character.

The Guklhupf guides the eyes and the movements of its inhabitants as everyone is free to choose a visual sequence and the number of openings, generating an intimate or visually permeable space. Externally, the facade re-creates the interior loosing its role of wrapping skin.

Under public pressure the building is now removed from the site.

Comments

Register to join to conversation.