Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

1995 – 2000

Type

Infrastructure

Location Change this

Schweiweg
Delft
Netherlands

Architect Change this

Gross floor area Change this

11,000m²

Waste Disposal Station Change this

Delft, Netherlands
by UNStudio Change this
1 of 5

Description Change this

Ben van Berkel designed a waste-disposal station in Delft in the Netherlands betwen 1995-2000. This unit was introduced to encourage complete recycling and the breaking down of household waste. The purpose of the waste-disposal installation was approached from the point of view of the collected raw materials and the campaign for separating household refuse.

Design

The lay-out, determined by the transport movements, is conceived of as a mechanical machine. A plateau separates the delivery ‘up’ from the removal ‘down’, while the shape of the hall represents the transfer movements taking place. The terrain is fenced off by a half transparent fence which is the same height as the plateau. The activities ‘down’ recede into the background and the public ‘above’ has a free view on the river. The entrance to Delft, via the road along the river, is marked by an overhanging conveyor belt while the entrance function of the site is enhanced by a cycle-track designed as a ‘bridge’.

Comments

Register to join to conversation.