Details

Keywords Change this

Residential

Project timeline

2017 – 2019

Type

Residential

Location Change this

Lisbon
Portugal

Current state

Original

Architect Change this

Team

Project Team João Quintela, Tim Simon
Photography Diana Quintela
Partnership Superbotânica

Client Change this

Tiago Martins, Nuno Batista

Partners Change this

Electrical engineers
Daniel Maio, José Clemente, Urban 360

__

Article last edited by JQTS on
October 13th, 2019

Ulisseia Change this

Lisbon, Portugal
by JQTS Change this
1 of 12

Description Change this

The project consists in converting an industrial warehouse into a space with two main uses: temporary accommodation specifically conceived for groups of people, organisation and promotion of events (cultural, social, marketing, etc.). The initial strategy was to try to combine these two realities by creating a set of common areas for the living space with strong character and materiality in order to serve both situations.

The project results from the confrontation between two different geometries that occasionally stablish a dialogue with each other: a sequential rhythm linked to the structural logic of the industrial warehouse creates private rooms, while a group of circular spaces tangent to each other with variable dimensions creates common areas. Despite the apparent lack of order between the circular spaces, they create a permanent visual axis towards the river view. They promote distinct uses depending on their size and spatial relation between each other. From the outside of the city to the interior of the warehouse the circles are gradually smaller, while the intimacy of the spaces follows the opposite logic. The juxtaposition of these two geometric systems creates a room typology that follows the same spatial patterns, though their specific character results from the relation with their neighbouring circular spaces.

Materiality

Regarding materiality there is also a distinct feeling between the common and private areas. The former are completely open and search for a dialogue with the industrial context in its use of raw steel with undefined tones and stains. The latter have a very controlled scale and atmosphere with white walls and exposed wood beams. All rooms have their own toilets, whose infrastructures run along the existing walls, and skylights that ensure lighting and ventilation and propose a framed eye contact with the original warehouse structure and ceiling.

When the space is used for events only, the rooms can be closed, and the circular areas have the necessary autonomy to work by themselves and dialogue with the river and all the industrial areas on the opposite side of the road.


Comments

Register to join to conversation.