Details

Keywords Change this

Forest Cabin, Wood Architecture

Project timeline

2009 – 2009

Type

Residential

Location Change this

Cachagua
Chile

Architect Change this

Los Molles House Change this

1 of 18

Description Change this

Not having a direct view of the ocean allowed us to place this weekend house facing a less expected landscape. The open panorama of the Pacific Ocean has been replaced by an enclosed orientation towards a group of trees and the coastal hills of the east. These preexisting conditions characterized the site as a contained backyard, which appeared to be an ideal situation to take distance from the life of the beach. The requirements of the brief were defined by the “minimum” needs of a large family, indicating that if the program was built in one single volume there would be little open space; something undesirable due to the qualities of the site.

The plot is divided in five parallel strips, occupying the site in its full length. The distance with the neighbors is given by the local norm, which requires having 2 strips of gardens, one towards the north and the other towards the south. The interior programs of the house are organized in two bars, divided by a third strip of garden of four meters of width. This scheme of garden-house-garden-house-garden alternates interior and exterior spaces, which are placed in different levels of the topography so that the roof of one volume can be use as a terrace by the volume above. This simple fragmentation of site and program, and the definition of different levels, produces equivalence between inside and outside spaces; parallel interior and exterior connections: encouraging a more casual life in the outdoors.

Sources

Comments

Register to join to conversation.