Details

Keywords Change this

Parametric Design

Project timeline

2008 – 2015

Type

Residential

Location Change this

Beihai
Guangxi
China

Current state

Original

Architect Change this

Team

Director in Charge: Ma Yansong, Dang Qun
Design Team: Xu Dong Xin, Xue Yan, Wang Wei, Maggie Jie Zhang, Ren Xiao Wei, Fu Chang Rui, Zheng Tao, Li Jie Ran, Michele Zanella, Kristie Park

Client Change this

Beihai Xinpinguangyang Real Estate Development Co. Ltd

Gross floor area Change this

492,369m²

Partners Change this

Structural engineers
Jiang Architects & Engineers (JAE)

Partners
Design Team : Xue Yan, Xu Dongxin, Wang Wei, Tang Liu, Zhang Jie, Ren Xiaowei, Kristie Park, Dinah Z

Partners
Advison Bao Pao

Structural engineers
Mechanical Engineer : Jiang Architects & Engineers (JAE)

Project management
Ma Yansong, Dang Qun

__

Article last edited by Bostjan on
January 05th, 2018

Fake Hills Change this

Guangxi, China
by MAD Architects Change this
1 of 15

Description Change this

Throughout China's ultra-rapid urbanization, attention has been focused on set-piece architecture: opera houses, museums. However these would-be icons are the exception rather than the rule. The vast majority of development in China’s new cities takes the form of residential housing, often standardized and cheap to guarantee a quick return for investment. This development is located in the coastal city of Beihai, on a long, narrow waterfront site. The design concept combines the two typologies that usually define residential developments (high rise towers or long, low rise blocks) to create a bold new structure in the form of a long slab. This shape can maximize the views of residents, but can also easily appear to be a monolithic break between the waterfront and the land behind it. The geometry of the architecture maximizes potential views for the residents; the continuous platform along the roof becomes the public spaces, with gardens, tennis courts and swimming pools on top of the man-made hills. Each opening in the building allows the sea breezes to pass through and creating ocean views from the interior.

Sources

Comments

Register to join to conversation.