Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

2013 – 2015

Type

Education & Research

Location Change this

Carrer del Consell de Cent, 566
08013 Barcelona
Spain

Architect Change this

Cost Change this

€5 million

Gross floor area Change this

4,150m²

Dels Encants School Change this

Barcelona, Spain
by Roger Méndez Badias Change this
1 of 22

Description Change this

In its scale and assertiveness, the building responds to the urban setting of Plaza de Les Glòries, in permanent transformation. The façade giving on to Les Glòries, with graded transparencies, reflects, in its layers filtered at different depths, the new program of uses of this singular educational project. The choice of incorporating terraces into the vertical volume to optimize spaces intended for playground use is very successful; proof of this are the cheerful and ventilated classrooms with a fluid connection to the outdoors. The integration of a central «void» (a space without a specific program) to enhance teaching activities beyond the classroom is exemplary and points to the determination of finally building a new way of learning.


This project tackles the construction of a singular and pilot educational project within the framework of Barcelona’s state school system, on Plaza de las Glorias, in an urban setting undergoing transformation and filled with potentialities, many of them as yet unspecified.

The school project has been organized according to floors grouped two by two. On the ground and first floors are the public part of the program and the nursery classrooms, while the second and third floors house the primary schooling program in a double-block typology in which the classrooms are situated on either side, connected through a central void. On the fourth floor are the communal spaces such as the assembly room or the gym next to a large terrace.

The building expresses itself on the outside with a skin in perforated sheeting 35% permeable with the aim of filtering sunlight radiation and protecting the privacy of the educational spaces, while the southeast façade presents three openings of large proportions that seek to respond to and establish a dialogue with the great urban void that is currently Plaza de las Glorias.

Seeking to succeed in constructing a “zero energy building”, the project opted for a solar energy capture installation by means of a total of 254 solar panels situated on the building’s roof, which generate 67-Kw electric power.

The project also chose to maximize to the utmost a DHW production system consisting of three condensing boilers in a cascaded installation supported by a solar panel field and an energy accumulation system. The facility has also been climate-zoned to make the most of the building’s double-block typology, in such a way that the southeast wing operates independently from the northwest wing.

Comments

Register to join to conversation.