Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

1999 – 2003

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

111 South Grand Street Avenue
Los Angeles
USA

Architect Change this

__

Article last edited by AleeshaCallahan on
February 28th, 2013

Walt Disney Concert Hall Change this

Los Angeles, USA
by Frank Gehry Change this
1 of 11

Description Change this

The Walt Disney Concert Hall is the fourth hall of the Los Angeles Music Center. Bounded by Hope Street, Grand Avenue, and 1st and 2nd Streets, it seats 2,265 people and serves (among other purposes) as the home of the Los Angeles Philharmonic orchestra and the Los Angeles Master Chorale. It was designed to be one of the most acoustically sophisticated concert halls in the world, providing both visual and aural intimacy for an unparalleled musical experience.

Lillian Disney made an initial donation in 1987 to build a performance venue as a gift to the people of Los Angeles and a tribute to Walt Disney's devotion to the arts and to the city. The Frank Gehry designed building opened on October 24, 2003. Both the architecture by Frank Gehry and the acoustics of the concert hall (designed by Yasuhisa Toyota) were praised in contrast to its predecessor, the Dorothy Chandler Pavilion.

Upon completion in 2003, the project cost an estimated $274 million; the parking garage alone cost $110 million. The remainder of the total cost was paid by private donations, of which the Disney family's contribution was estimated to $84.5 million with another $25 million from The Walt Disney Company. By comparison, the three existing halls of the Music Center cost $35 million in the 1960s (about $190 million in today's dollars).

After the construction, modifications were made to the Founders Room exterior; while most of the building's exterior was designed with stainless steel given a matte finish, the Founders Room and Children's Amphitheater were designed with highly polished mirror-like panels. The reflective qualities of the surface were amplified by the concave sections of the Founders Room walls. Some residents of the neighboring condominiums suffered glare caused by sunlight that was reflected off these surfaces and concentrated in a manner similar to a parabolic mirror. The resulting heat made some rooms of nearby condominiums unbearably warm, caused the air-conditioning costs of these residents to skyrocket and created hot spots on adjacent sidewalks of as much as 140 °F (60 °C). There was also the increased risk of traffic accidents due to blinding sunlight reflected from the polished surfaces. After complaints from neighboring buildings and residents, the owners asked Gehry Partners to come up with a solution. Their response was a computer analysis of the building's surfaces identifying the offending panels. In 2005 these were dulled by lightly sanding the panels to eliminate unwanted glare.

Comments

Register to join to conversation.