Details

Keywords Change this

Wood, Temporary Pavilion

Project timeline

2017 – 2017

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

R. Dom João de Castro 210
4150-417 Porto
Portugal

Architect Change this

Client Change this

Serralves Foundation

__

Article last edited by Bostjan on
February 07th, 2020

Serralves Pavilion Change this

Porto, Portugal
by Fala Atelier Change this
1 of 14

Description Change this

On the occasion of the 32nd São Paulo Biennial, a temporary art gallery was to be installed in a slopped garden inside the Serralves’ Foundation. The brief was vague and open to speculation. A folly, as the word itself suggests, is an extravagant, frivolous or unreal building, thought more for an artistic expression than for functional reasons. The proposed pavilion was, indeed, all of that. Through a polyphonic repertoire, it aimed at being both a temple, a temporary construction and a toy, neo-classic and post-modern.

A rational structure enclosed a cubic volume. The understandable metric of the wood elements found a mismatch in the proportions of the openings and in the apparently arbitrary colours. A plinth erased the building’s relationship with the sloping terrain. Two marble elements marked the entrances while a red beam crossed the inner space. Inside, five lounger chairs provided a vague sense of domesticity to the otherwise monumental construction. Priscila Fernandes’ film about contemplation and leisure found a dialogue with both the park and the light-heartedness of the architecture. Perhaps, the folly was to architectural languages what Priscila’s film is to leisure: a joyful and reflective pastiche…

Sources

  • Architects Text

Comments

Register to join to conversation.