Details

Keywords Change this

Neoclassical

Project timeline

1906 – 1907

Type

Private House

Location Change this

Spitzweggasse 3
14482 Babelsberg
Germany

Architect Change this

__

Article last edited by Bostjan on
March 08th, 2019

Riehl House Change this

Babelsberg, Germany
by Ludwig Mies van der Rohe Change this
1 of 5

Description Change this

Haus Riehl was built between 1906 and 1907 by the architect Ludwig Mies van der Rohe for the German philosopher Alois Riehl. It was Mies' first assignment. He was recommended to Riehl by Bruno Paul. The house is kept in the time's predominant style and influenced by Hermann Muthesius' ideas. The professor of philosophy Alois Riehl and his wife Sophie had intended to build a house for weekend and holidays in Neubabelsberg, a new suburb of Potsdam. The couple did not want to hire any architect already established but instead preferred to favor a beginner with talent. In an interview in the sixties, that Mies had during the completion of the project had rejected the support they had offered him the time his boss Bruno Paul. In addition Sophie Riehl added that he had been sent to Italy on study tour to enable it to cope with the task “more mature”.

Concept

The house is still the predominant taste of his time in a simple and practical style with references to the architecture of residences of the early nineteenth century. As for the architecture of the garden, Mies addressed the news-driven Muthesius understand these as an “architecture for outdoor spaces.” The land is divided into an upper garden with various spaces located in symmetrical fashion and a landscaped garden, something larger at the bottom.

A huge wall of containment creates a higher level for the gardens and at the same time, forms a platform on which the house seems to rest, and accentuating the contrast between the gardens lined up at the top and the vegetation of the slope of the bottom. The interior of the house is distributed around a central hall, whose artesones plywood reminiscent of the interior decoration of Bruno Paul who despite having been rejected for collaborating in the project seems as if the couple ended up influencing even as Mies only in small details. In the basement, which opens to the landscaped garden by the front that shares the containment wall, the kitchen was located and the study while on the first floor we found the bedroom.

The house was abandoned for in the 1940's and 50's. At one point an East German film school used it as a set. Sold in 1997. Restored in 2001 by architect Heiko Folkerts.

Comments

Register to join to conversation.