Details

Keywords Change this

Museum, Structure, Facade Pattern

Project timeline

2015 – 2016

Type

Museum

Location Change this

Washington
USA
www.nmaahc.si.edu

Current state

Original

Architect Change this

Client Change this

Smithsonian Institution

__

Article last edited by Bostjan on
April 21st, 2017

National Museum of African American History and Culture Change this

Washington, USA
by David Adjaye Change this
1 of 11

Description Change this

Winning the competition to design the National Museum of African American History and Culture has consolidated the practice’s US portfolio with arguably the nation’s most prestigious new building. Located on Constitution Avenue, adjacent to the National Museum of American History and the Washington Monument, the museum will house exhibit galleries, administrative spaces, theatre space and collections storage space for the NMAAHC. As lead designer for the Freelon Adjaye Bond/SmithGroup (FAB) team, David Adjaye’s approach has been to establish both a meaningful relationship to this unique site as well as a strong conceptual resonance with America’s deep and longstanding African heritage. The design rests on three cornerstones: the “corona” shape and form of the building; the extension of the building out into the landscape – the porch; and the bronze filigree envelope.

Situated on the Washington Monument grounds the museum maintains a subtle profile in the landscape – more than half is below ground – with five storeys above. The corona is based on elements of the Washington Monument, closely matching the 17-degree angle of the capstone and the panel size and pattern has been developed using the Monument stones as a reference. The entire building is wrapped in an ornamental bronze lattice that is a historical reference to African American craftsmanship. The density of the pattern can be modulated to control the amount of sunlight and transparency into the interior. The south entry is composed of the Porch and a central water feature. An extension of the building out into the landscape, the porch creates an outdoor room that bridges the gap between the interior and exterior.

Inside the building, visitors will be guided on a historical and emotional journey, characterised by vast, column free spaces, a dramatic infusion of natural light and a diverse material palette comprising pre-cast concrete, timber and a glazed skin that sits within the bronze lattice. Below ground, the ambience is contemplative and monumental, achieved by the triple height history gallery and symbolised by the memorial space – the “oculus” – that brings light diffused by a cascade of water into the contemplative space from the Monument grounds. Moving upwards, the views become pivotal, as one circulates along the corona with unrivalled panoramas of the Mall, Federal Triangle buildings and Monument Grounds.

Sources

Comments

Register to join to conversation.