Details

Keywords Change this

Steelhouse, Cultural Center, Steel, Deubau-Preis, Restaurant

Project timeline

July 7th 2009 – May 15th 2010

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Müngstener Brückenweg 71
42659 Solingen
Germany
www.haus-muengsten.de

Current state

Original

Also known as Change this

Haus Müngsten

Architect Change this

Client Change this

Lebenshilfe Solingen

Cost Change this

€3 million

Gross floor area Change this

1,300m²

Partners Change this

Lighting
Dinnebier Licht
www.dinnebier-licht.de

Müngsten Bridgepark House Change this

Solingen, Germany
by Tore Pape Change this
1 of 7

Description Change this

The Müngsten Bridgepark House or 'Haus Müngsten' is the first building phase of a competition for the Bridgepark Müngsten which hwas held in 2008 and won by the architect Tore Pape. In total three buildings are planned for the park. The Bridgepark Müngsten was created in 2006 as a tourist attraction around the Müngsten bridge, the highest steel railroad bridge in Germany. The bridge is 107 metres high and spans the valley of the river Wupper.

Architecture

The Müngsten House is two-storey building with a homogeneous façade of weatherproof constructional steel. Its rust-coloured surface blends in with the landscape’s natural colours creating a reference the delicate steel construction of the Müngsten Bridge arch and to the industrial background of valley and region.

The building is designed as a restaurant for day-trippers and comprises a café and a restaurant on two floors. The dining areas are equipped with high-quality wooden floors and are opened up with large windows towards the side of the river and park, thus ensuring the maximum benefit of the bridge park’s surrounding nature. The large hall at the ground floor can be used for events, functions and seminars and can be separated from the remaining gastronomy. The upper floor accommodates a small club lounge and the Bridge lounge with panorama views overlooking the Müngsten Bridge.

The central catering and supply unit is located at the ground level – integrated in the slope – and with direct access to the Wupper-Terrace. The delivery is carried out by a freight elevator, which is embedded in the surface.

The top floor contains a high-quality loft-apartment with light coming from simple cuts in the roof without additional openings in the smooth façade surface.
With its simple emblematic design language the new catering building is now presenting the bridge park’s striking beginning and end.

The building was nominated as a runner-up for the 2012 DEUBAU-Preis.

Comments

Register to join to conversation.