Details

Keywords Change this

Concrete

Project timeline

1998 – 2009

Type

Museum

Location Change this

V. Guido Reni, 6
00196 Rome
Italy

Current state

Original

Architect Change this

Team

Design - Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project Architect - Gianluca Racana

Site Supervision Team - Anja Simons, Paolo Matteuzzi, Mario Mattia

Design Team - Anja Simons, Paolo Matteuzzi, Fabio Ceci, Mario Mattia, Maurizio Meossi, Paolo Zilli, Luca Peralta, Maria Velceva, Matteo Grimaldi, Ana M.Cajiao, Barbara Pfenningstorff, Dillon Lin, Kenneth Bostock, Raza Zahid, Lars Teichmann, Adriano De Gioannis, Amin Taha, Caroline Voet, Gianluca Ruggeri, Luca Segarelli

Client Change this

Italian Ministry of Culture, Rome, Italy Fondazione MAXXI
www.fondazionemaxxi.it

Gross floor area Change this

30,000m²

Partners Change this

Structural engineers
Anthony Hunt Associates (London, UK), OK Design Group (Rome, Italy), Studio S.P.C. (Rome, Italy)

Specialist services
Equation Lighting (London, UK)

Specialist services
Paul Gilleron Acoustic (London, UK)

__

Article last edited by Bostjan on
September 05th, 2017

MAXXI Museum Change this

Rome, Italy
by Zaha Hadid Change this
1 of 55

Description Change this

The MAXXI Museum is contemporary art and architecture museum built in Rome and designed by Zaha Hadid. The project was initiated by the Italian Ministry for Cultural Heritage in 1998 with a purpose to promote contemporary Italian culture. The museum is intended as a place to exhibit art alongside research workshops researching design, fashion and film. The three keys words which underline the cultural mission are innovation, multiculturalism and interdisciplinary.

The Design

Hadid’s concept for the MAXXI was to create a series of buildings that are seen as more than just an object – they collectively become accessible to all patrons. This lead the design to be expressed through a confluence of lines with the walls becoming the intersecting and demarcating lines throughout the structure – forming both indoor and outdoor spaces.

The plan is aligned within two urban grids of the existing town plan in Rome, by reinterpreting this grid a new geometrical complexity is formed on the site. The walls of the building create major and minor streams, with the major lines making up the galleries and the minor lines creating the connections, bridges and thoroughfares.

The L-Shaped site curves around existing buildings which has influenced the final plan by inflating the buildings mass in some areas and twisting it in others. The outcome is a deep intertwining of interior and exterior spaces.

Technical Requirements

Due to the complexity of the structure, integrated construction solutions were used. The walls of the MAXXI are constructed with self-compacting concrete which were cast on-site to save transportation. This was one of the more challenging aspects of the construction process.

Comments

Register to join to conversation.