Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

2003 – 2013

Type

Hotel & Restaurant

Location Change this

Jesolo Lido
Italy

Current state

Original

Architect Change this

__

Article last edited by Maria Thuroczy on
August 05th, 2013

Jesolo Lido Condominium Change this

Jesolo Lido, Italy
by Richard Meier Change this
1 of 6

Description Change this

The Jesolo Lido project was conceived as a landmark beachfront destination on the Adriatic coast of Italy intended to draw guests to its residential and hotel components. The condominium and hotel have been oriented in order to maintain views of the sea from the depths of the site and from the village. The concept separates the areas into low density (ten stories on beach-front) and high density (low-rise to the rear of the site) presenting the opportunity to create different senses of “place” within the same area. All three projects are tied together along a spine running from north to south acting as a viewing corridor and public access walkway to the beachfront.

Jesolo Lido Condominium is linked to the Village by a common architectural language and an open entrance plaza, creating a dialogue between the two projects. The ground floors consist of six apartments with private gardens, a spa area and a concierge. The top level of the building is dedicated to five distinct duplex penthouse units, each with its own outdoor pool, and the overall gross area above ground for the building’s ten stories is 7400 square meters. The volume is simple and clean and creates a strong symbolic element for the Jesolo Lido area and the region.

Richard Meier comments

“We first began working in Jesolo, Italy, while designing the Jesolo Lido Village ten years ago, and we have worked together with our client to design a beachfront destination on the Adriatic coast. The Condominium is a building that contributes to the life of the master plan and takes advantage of the site and the local climate. Every unit has been carefully designed taking in consideration the public areas, the beach and natural light.

As in the Village, this project is a composition of volumes and voids, with a brise-soleil system that runs continuously along the East and West elevations. At dawn and dusk light will filter through the voids between the residential modules providing for particularly animated light conditions. We hope the Jesolo Lido Condominium and the complex becomes a wonderful new living environment that is unique to the Jesolo Lido neighborhood.”

Sources

Comments

Register to join to conversation.