Details

Keywords Change this

Facade, Glass, Facade Pattern

Project timeline

2007 – 2011

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Reykjavik
Iceland
www.en.harpa.is/

Architect Change this

Team

Responsible partner: Peer Teglgaard Jeppesen

Architect and design Manager: Ósbjørn Jacobsen

Project manager: Klavs Holm Madsen

Façade specialist: Steen Elsted Andersen

Team of architects: Andrea Tryggvadóttir, Birthe Bæk, David Garcia, Debbi Hedeham, Thuesen, Diana Arsovic Hareskov, Nielsen, Elizabeth Balsborg, Filip Lyders Francati, Hannibal Hink, Helga Vilmundardóttir, Ina Borup, Sørensen, Ingela Larsson, Jørgen Olesen, Katja Brandt Lassen, Kristian Svejborg Olesen, Lars Harup, Leif Andersen, Leonardo Paes Resende, Lisbeth Leth-Sonne, Martha Lewis, Matthias Lehr, Mette Kynne Frandsen, Mette Landorph, Merete Alder Juul, Morten Hauch, Niels Gravergaard, Rasmus Haak, Steen Elsted, and Vanda Oliveira

Client Change this

Harpa
www.new.harpa.is/harpa

Gross floor area Change this

28,000m²

Harpa Reykjavik Concert Hall and Conference Centre Change this

1 of 15

Description Change this

The concert hall is situated on the border between land and sea, standing out as a large, radiant sculpture reflecting both sky and harbour space as well as the vibrant life of the city. The facades were designed in close collaboration between Henning Larsen Architects, the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson and the engineering companies Rambøll and ArtEngineering GmbH from Germany.

The Concert Hall is 28,000 m2 in size and situated in a solitary spot with a clear view of the enormous sea and mountains surrounding Reykjavik. The building features an arrival and foyer area in the front of the building, four halls in the middle and a backstage area with offices, administration, rehearsal hall and changing room in the back of the building. The three large halls are placed next to each other with public access on the south side and backstage access from the north. The fourth floor is a multifunctional hall with room for more intimate shows and banquets.

Seen from the foyer, the halls form a mountain-like massif that appear similar to basalt rock on the coast, which forms a stark contrast to the expressive and open facade. At the core of the rock, the largest hall of the building, the main concert hall, reveals the detail of the interior.

The project was designed in collaboration with the local architectural company, Batteríið Architects.

It was awarded the 2012 Mies van der Rohe architecture award.

Comments

Register to join to conversation.