Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

March 2008 – February 25th 2012

Type

Museum

Location Change this

Schaumainkai 63
60596 Frankfurt
Germany
www.staedelmuseum.de

Current state

Altered (extensions to the original)

Also known as Change this

Städtische Galerie

Architect Change this

Team

Miriam Baake, Christoph Bonke, Karlo Filipovic, Manuel Mauder, Vita Redliha, Iva Resetar, Miodrag Stojsic, Felicitas Adler, Gerhard Breuss, David Bujanowski, Mark Delle, Diana Djekic, Florian Haus, Kerstin Högel, Miriam Huesgen, Patricia Kaufmann, Johannes Klorer, Florian Mieden, Carsten Nawrath, Wolfgang Schneider, Joachim Schulze, Sebastian Stange, Christopher Unger, Tim Unnebrink, Ragunath Vasudevan, Alexander Volz, Volker Westmeier

Cost Change this

€52 million

Gross floor area Change this

5,000m²

Partners Change this

Structural engineers
B+G Ingenieure
www.bollinger-grohmann.de/

Specialist services
OSD - Facade Design
www.o-s-d.com/en

Lighting
Ulrike Brandi Licht
www.ulrike-brandi.de/

__

Article last edited by AleeshaCallahan on
June 07th, 2013

Staedel Museum Change this

Frankfurt, Germany
by schneider+schumacher Change this
1 of 27

Description Change this

The new extension to Frankfurt's beloved Städel Museum, designed by schneider+schumacher and completed in February 2012, incorporates landscape, light, art, and subtle architecture.

The project is the result of an international competition to design the extension of the Städel Museum in Frankfurt, Germany that would extend exhibition space from 4,000 m2 to 7,000 m2. Among a select group of international architects, including
Diller Scofidio + Renfro, Gigon/Guyer, Jabornegg & Pálffy, Kuehn Malvezzi, SANAA, UNStudio, and Wandel Hoefer Lorch + Hirsch Müller, schneider+schumacher was declared the winner in Spring 2008.

schneider+schumacher's winning design nearly doubled the exhibition area without compromising the openness of the museum— by burying the 27.568 m³ building beneath the museum's garden.

Beneath the gentle hill landscaped upon the museum courtyard, a domed roof— supported by 12 slim reinforced columns— looms over the new exhibition space.
One hundred and ninety-five circular sky lights (varying in diameters from 1.50 m at the outer edge to 2.50 m at the highest point in the center) punctuate the concrete slab. These specially developed "eyes for art" highlight the multi-disciplinary nature of the new extension— the apertures may both be walked upon as a collective art object, while illuminating the underground space with a rich sense of daylight that may be controlled by integrated LED lighting and built-in shading elements.

schneider+schumacher envisioned a central axis to extend the museum along its historic spatial sequence. The central foyer and all vertical access points were
remodeled to allow wheelchair access. Below the water tables, 160 deep piles anchor the structure to prevent it from floating. The new building also incorporates 36 geothermic piles that extend up to 82 m into the earth to provide heat for cooler months and cooling for warmer months. The compact underground building form, the geothermic heating and cooling strategies, and the large internal heat storage capacity together create an optimal room climate with minimal energy consumption.

Comments

Register to join to conversation.