Details

Keywords Change this

Glass And Steel, In-situ Cast Concrete

Project timeline

March 2012 – May 2012

Type

Residential

Location Change this

Siegen
Germany

Architect Change this

__

Article last edited by graemedrussell on
June 11th, 2019

Pavilion Siegen Change this

Siegen, Germany
by Ian Shaw Architects Change this
1 of 6

Description Change this

Pavilion Siegen’s dramatic planar design articulates an assured yet subtle compression of space, framing views of the lake and the local topography. The building’s tectonic rigour is palpable, its seemingly gravity defying configuration enabling the floor plate and ceiling to cantilever some 6m beyond the lakeshore.

The scheme is both a weekend fishing retreat and a garage for three classic cars. A toilet and washroom facility is also included, as is a storage unit for the client’s angling equipment. Detailing is measured throughout - from the integrated lighting to the fully glazed internal area.

A strict proportional grid organizes the composition: the floor plan is 12x12m; the interior, 9x9m; and the oversized steel doors, 3x3m - these were manufactured by the client's engineering company, as were the bespoke spindles on which they pivot, so allowing each door, which weighs 340 kilos, to be opened with a push of a single finger. The grid template was also used to configure the shuttering joints and fenestration divisions.

Structurally, the cantilevered platform comprises a series of precast concrete slabs, tied back to massive drum foundations. A finishing layer of in-situ concrete gives the floor surface an aesthetic uniformity. The walls and the ceiling were similarly cast in-situ.

Integral to the project is the concrete's carefully formulated off-white finish. This refines the pavilion's dialogue with the surrounding terrain. And, from an environmental standpoint, the use of special non-oiled shuttering ensured that the lake’s fish population came to no harm during the pavilion’s construction.

Comments

Register to join to conversation.