Details

Keywords Change this

Rehabitilation

Project timeline

2012 – 2015

Type

Library

Location Change this

Carrer de l'Arquitectura, 8
08035 Barcelona
Spain

Architect Change this

Cost Change this

€1 million

Gross floor area Change this

842m²

__

Article last edited by Daniele on
June 26th, 2017

Montbau Library Change this

1 of 13

Description Change this

The Albert Pérez Baró Library is located in the Montbau housing estate. It was founded in the 1980s by the neighbors themselves as a popular library. Initially, it occupied two of three former school buildings which had been constructed in the 1950s during the first phase of the estate. The passage of time and successive modernisation and extension programs, which had often been barely integrated into the whole, had left the building in a state of considerable deterioration. The project was based on the need to extend and modernize the library with two approaches up for consideration. The available budget was quite modest and from the outset, the practice recognized that there was a certain historic and sentimental value in the site. Despite its dubious heritage claims, it is one of the few standing public amenities buildings which was part of the original plan drafted by Giráldez, López-Iñigo, and Subías. The local activism also gave it a strong symbolic value. After analyzing the pros and cons of the two options we chose for renovation.

The project deals with the renovation of the library and its enlargement to the required size. The operation chose to rehabilitate the structure and to recover the original appearance of the building by freeing it from the additions accumulated over the years. Removing the partitions from the interior allowed a reinterpretation of the spaces formed by the existing structure which shows now, for the first time, its true transparent nature. A metallic structure was chosen for the new area which follows the geometry of parallel frames of the original. This new body spills outside through two large windows at either end which contrasts with the opacity of the side walls of the existing buildings. It was also brought up to date on energetic aspects. The exterior (the roof, walls, and windows) was completely renovated in order to substantially increase the building’s insulation. All the installations were replaced to meet energy efficiency and savings criteria. The new machinery has been placed on the roof of the extension to be as least visible as possible. Inside, inspired by the original use of the building, the use of colour and materials has searched the return to a certain atmosphere typical of Nordic school types. Light steel and glass partitions were chosen to allow visual continuity between spaces and the different buildings. The intervention on the landscaping, the courtyard paving and its perimeter fence provides transparency and encourages these spaces to be used for reading and outdoor activities.

Finally, the renovation of the existing small garden on Carrer de l’Arquitectura creates a new small square giving access to the facility which greatly improves its relationship with the public space and the neighborhood. The project represents the chance of a third life for this architecture which, having already been converted once before, highlights its strengths. The rediscovery of the interior spaces generated by the clear and powerful geometry of existing structure creates a completely new spatial experience.

Comments

Register to join to conversation.