Details

Keywords Change this

Luxury Retail

Project timeline

2002 – 2002

Type

Retail

Location Change this

Louis Vuitton Omotesando, 5-7-5 Jingumae,
150-0001 Shibuya-ku Tokyo
Japan

Current state

Original

Architect Change this

Louis Vuitton Ometsando Building Change this

Shibuya-ku Tokyo, Japan
by Jun Aoki Change this
1 of 6

Description Change this

Jun Aoki designed the LV building in the image of a pile of trunks stacked at random. The trunks, each representing a unique space, are connected with a labyrinth of corridors - offering a small journey between trunks. The building relates in scale to Tokyo's mixed residential and commercial area of Omotesando, with the soft texture of the metal fabric on the facade conveying the texture of fallen leaves from the big zelkova trees in front of the building.

The store is an assemblage of various special "spaces"; the basic units are not "floors" but "spaces". The shape of all "spaces" are right-angled boxes in various scales, proportions and natural light conditions. The total shape of the building is the result of piling up the box-like shapes. The exterior is double layered with three different kinds of metal mesh fabric and two kinds of polished stainless steel panels; rose and gold. Glass panels with a striped pattern, as the inner layer, give depth to the appearance.

By overlaying the silver color of the metal fabric and rose and gold tint of the back panel, the color is getting also ambiguous, and losing a sense of materiality.

Comments

Register to join to conversation.