Details

Keywords Change this

22@, Rehabitilation

Project timeline

2007 – 2009

Type

Museum

Location Change this

Carrer de Roc Boronat, 116-126
08018 Barcelona
Spain

Architect Change this

Team

Daniel Guerra, Marta Vitório, Miguel Borrell, Mercè Mundet, Moisés Garcia.

Client Change this

Fondation Vila Casas. Layetana

Gross floor area Change this

5,468m²

__

Article last edited by Bostjan on
June 22nd, 2017

Can Framis Museum Change this

Barcelona, Spain
by BAAS Arquitectura Change this
1 of 13

Description Change this

The new Fundación Vila Casas museum is located in the 22@ District, an area where Barcelona City Hall has promoted a full redevelopment of a former factory/heavy industry zone by substituting premises with light service industries. It is now primarily a high-rise, heavily built-up area housing service/hi-tech industries.

With "Can Framis" the practice aims to play on contrasts, with a surrounding garden providing a quiete breathing space away from the hubbub of speed and time. The mainly-paved garden will have many trees and winding paths which will embellish the cloak of ivy which already covers the environs and in the future will enshroud the building and trees. The two buildings to be preserved have little architectural worth and are currently derelict. Their main interest lies in the contrast of their location, based on the former agricultural sketches prior to the implementation of the Cerdà plan at a level of 1.5m below the current road.

The project consists of restoring the two current factory buildings and constructing a new one which will link them, coinciding with the site of another former warehouse which - as a whole - will form a courtyard, paved with stones recovered from the former factory, which will be the main entrance to the museum. Visitors will begin at the highest level and continuously move downwards through semi-lit areas, which will then light up to showpiece the exhibited pieces.

Wood appears copiously on window frames, staircases and between the buildings, as well as on the painting support screens, in reference to the material of the canvas frames. Outside, the lime mortar which blends with the existing stonework merges with the exposed concrete of the new buildings. The façade then becomes a collage of textures, niches, and coverings which reflect the different ups-and-downs of the building throughout time.

Comments

Register to join to conversation.