Sign inRegister
Register
Forgot Password
Add to Collection

Baza 20

Kocevski Rog, Slovenia
5f9c0685-65fc-4318-894d-662a6d7b5e1b.jpg
1 of 6

The central building of Kocevski Rog is the last work of the architect Oton Jugovec. The project for the central partisan horn building at Base 20 was created in the mid-1980s, and construction was not completed until after the architect's death.

The basis of the house concept is the dialogue of the interior space with the wilderness of the forest. The house lies on the edge, in the axis between two sinkholes. The terrain of the ridge flows into an open atrium between the two central spaces. These narrow in perspective and through large glass openings they finally run to a common balcony and back again into the varied landscape of the forest. The interior space is bordered by a fragile perimeter of the facade panels made of washed panels, reminiscent of wood paneling, above them hovers the roof, a symbol of shelter. The design of the roof as an open complex wooden structure of a double gable is an upgrade of the design on the Island. It can also be understood as an interpretation of the traditional roof construction of a toplar hayrack. On the island, pillars and a gabled roof were the only elements of the design. Jugovec added an element of the wall or an independent facade coat. Light radiation between the trees of the forest is transmitted to the interior of the house by the formation of light bands.

Base 20 was the residence of the leadership of the national liberation movement between April 17 and December 1944. Members of the executive committee of the Liberation Front, the Supreme Plenum of the OF, the Central Committee of the Communist Party of Slovenia and others lived there. There were 26 barracks in the area, and several partisan hospitals and workshops operated nearby.

Jugovc's last great architecture is a synthesis of the thinking that was unraveled by previous works. He did not invent new forms, but interpreted classical elements, construction, materials and their use - roof, wood, structure and architectural principles. Natural materials were used: washed concrete, glued wood, clinker stone and metal. The central building of the Zoza Base has never served its purpose to any extent, so from the point of view of renovation, the most questionable content today would be to bring life into this spatial framework.