Details

Keywords Change this

Contemporary Architecture In India

Project timeline

2010 – 2011

Type

Museum

Location Change this

Mumbai, Maharashtra
India

Architect Change this

__

Article last edited by Bostjan on
October 24th, 2020

Visitor Centre at the Prince of Wales Museum Change this

Mumbai, Maharashtra, India
by Rahul Mehrotra Change this
1 of 18

Description Change this

The Visitor Centre located at the entrance of the Prince of Wales Museum, a Grade I heritage structure in Mumbai, is designed by Rahul Mehrotra. The contemporary structure expands upon the footprint of a previously existing multipurpose hall, and is a part of an expansion plan for this prestigious urban landmark. The centre fulfills various programmatic functions, ranging from the integration of baggage collection and storage, to ticketing and security, as well as a museum shop, two hundred seat auditorium, and rest rooms.

A lightweight, stainless steel clad elliptical roof creates a covered verandah for circulation, integrating disparate visitor programs into a consolidated and modest, yet contemporary form. Glass and metal surfaces exist as a visual counterpoint to stout basalt stone of local heritage structures. Reflective material planes create a paradoxical visual poetry in which archaic forms of the adjacent museum are recast and distorted in a new perspective.

The pre-defined footprint is organically punctured by existing trees that project through openings in the roof, yielding localized deviations in the otherwise low-key scale spaces. Integration of natural textures with modern means and materials further expands the defining narrative of the centre, that of a culturally meaningful intervention within a monumental historic context.

Sources

Comments

Register to join to conversation.