Details

Keywords Change this

Villa, Aarhus, Brick

Project timeline

2013 – 2015

Type

Private House

Location Change this

Aarhus
Denmark

Current state

Original

Architect Change this

Team

ADEPT, MOE, Opland Landscape

Client Change this

Private

Gross floor area Change this

180m²

__

Article last edited by ADEPT on
January 20th, 2017

Villa Platan Change this

Aarhus, Denmark
by ADEPT Change this

photo: Jakob Lerche

1 of 8

Description Change this

Designed from four rectangular volumes, seamlessly merging, a private villa sit on the very edge between land and sea. ADEPT is behind the design that is carefully tailored to the unique location using nature’s own colors and soft transitions between interior spaces, as well as between inside and outside, that makes the daily changes of the sea an integrated part of the architecture’s DNA.

The villa was completed for a private client with the opportunity to build at the edge of the sea. The client had a vision of a simple life in beautiful spaces making the fantastic view an integrated part of everyday life in their home. The result is as unique as the location: a villa designed from four basic volumes with floating transitions. Towards the street, the villa appear serene and closed, the primary volumes broken only by the precise entrance door. Towards the sea and the garden, small courtyards are embraced by open and transparent facades with views towards the sea.

Sand colored Kolumba brick and robust oak framing, add solidity to the villa, humbly adapting it to the exposed site. Curved white walls and broad plank floors melt the interior spaces together. All primary spaces have a contrasting end wall with a piece of handmade build-in furniture: a bookcase spanning an entire wall of the living room, a customized kitchen, a lamellae wall in the entrance room providing access to the basement and a wardrobe, and finally a full cabinet wall in the master bedroom with access to the bathroom. The basement has three guest rooms and a TV-room, all lit by natural daylight from light wells. Oak benches along the facade cover the light wells.

The garden surrounding the villa resembles a beach meadow as one find them in the natural habitat close by with shale, low trees and wild flowers.

Comments

Register to join to conversation.