Details

Keywords Change this

Add this

Project timeline

2001 – ?

Type

Office

Location Change this

1 Design Valley - India
403521 Alto-Porvorim Bardez, Goa
India

Also known as Change this

Mozaic, Design Valley

Architect Change this

__

Article last edited by Zahara on
May 08th, 2020

The Mozaic Office Change this

Alto-Porvorim Bardez, Goa, India
by Dean D'Cruz Change this
1 of 4

Description Change this

The ‘Mozaic’ office is a simple building, sitting at the edge of a forest. Respecting the surrounding beauty, the building is very transparent, looking onto the greenery all around and gaining natural light from it. The site is a sloping one, with the upper level connected to an upper road and its floor stepped down in levels, to allow for an easy view of the forest valley from any point in the office.

The roof of the building is a single south facing plane intended to mount solar panels on. A lower layer of the roof provides an air gap for hot air to run through and escape. On the RMP roof sheeting are also mounted fine water sprinklers which spray the roof intermittently to cool it during the summer months. It is thus able to do without any air-conditioning.

The Lower level of the building consists of two independent studios attached to gardens and overhanging a double height amphitheater space.

The forward walls of the studios can be mechanically lowered to form transparent floors.

The fans of the office resemble the old punkahs but are electrically operated and offer a gentle sweeping breeze.

The furniture is made of rubber wood tops and paddy board shutters, both ecologically quite sound and a great saving in costs.

The office design is a humble attempt to respond to a desperate need for a green approach in all architecture and in it now are young generation of architects developing a sense of responsibility “to preserve the earth’s resources and natural wonders in it.”

Comments

Register to join to conversation.