Details

Keywords Change this

Rio De Janeiro, Botafogo

Project timeline

2013 – ?

Type

Residential

Location Change this

Rio de janeiro
Brazil
www.sorocaba112.com.br/

Current state

Under Construction

Also known as Change this

Hype Apartments

Architect Change this

Team

Project managers: Daniel Osório, Lúcia Andrezo, Francisco Meyer

Team: Ana Clara Meirelles, André Caterina, Érika Sampaio, Felipe Andrade, Laura Basile, Luiz Felippe Calçado, Marina Cuiabano, Thiago Marques

Client Change this

FMAC Engenharia
www.fmacengenharia.com.br/

Gross floor area Change this

2,500m²

__

Article last edited by CITEARQUITETURA on
October 15th, 2014

Sorocaba 112 Change this

Rio de janeiro, Brazil
by Cité Arquitetura Change this
1 of 5

Description Change this

Dynamism of the façade

Refuge for intellectuals and bohemians, the neighborhood of Botafogo, in Rio de Janeiro’s Zona Sul, has been undergoing a process of urban revitalization and vertical growth in recent years, mixing new residential complexes with historic buildings and modest dwellings of early 20th century. This diversity makes the area a perfect place to receive individualized, nontraditional housing constructions, such as ‘Sorocaba 112’ building.
For this area, Cité Arquitetura created a conceptual proposal for façades and interiors, aiming to establish a dialogue with the cultural worth of the district.
The external wall at ground floor level is composed of glass and horizontal sunshades in corten steel. This transparency establishes a transition between the building and the sidewalk, visually merging the entrance hall and the public space. Moreover, the color and the texture of the sunshades emphasize the lightness of the white body of the building.
The building is composed of 12 apartments, three per floor. Each apartment has three bedrooms, arranged in different plan layouts, and units´ area varies from 95 to 120 square meters, with a balcony of 15 square meters.
The façade reveals the uniqueness of each dwelling through the dynamism of the shading system. Each balcony has a set of screen shades, whose occasional position modifies the façade look while modulating the sun incidence, according to each apartment needs. This way, the look of the whole façade constantly changes, being the result of individual actions.
Bicycles can be borrowed in the garage for going around the neighborhood and further away to enjoy the city sights and promote ecological transport.

Comments

Register to join to conversation.