Details

Keywords Change this

Wood, Concrete

Project timeline

2004 – 2010

Type

Civic

Location Change this

Sõmeru parish
Estonia

Current state

Original

Architect Change this

Team

Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke, Kristiina Arusoo, Margit Argus

Client Change this

Sõmeru parish

__

Article last edited by JK! on
October 23rd, 2011

Sõmeru Community Centre Change this

Sõmeru parish, Estonia
by Salto Architects Change this
1 of 7

Description Change this

Sõmeru Community Centre, located just outside the North-Estonian town of Rakvere, combines parish administration, library and a club with a hall. The new centre has to enhance a sense of identity in the quite scattered, mostly Soviet-time settlement. The solution is a compact blend of various functions with enough common spaces and various possible usage ways. The interior and exterior are intermingled, creating a park-like structure – cosy gardens as concentrated pieces of nature offer a counterpart to sparse density of the surrounding environment. The community centre is single-storeyed, undulating roofline is a result of varying heights of the rooms. Its distinct character stems from using colourful straw-like wooden bars attached to the black-and-white concrete facade. The same aesthetics continues in the interior, only this time the slats are hanging freely from the ceiling, creating a lively accent above the black walls.

Comments

Register to join to conversation.