Details

Keywords Change this

Cabin

Project timeline

2010 – 2010

Type

Civic

Location Change this

Egilsstaðir
Iceland

Architect Change this

Snaefellsstofa Visitor Center Change this

Egilsstaðir, Iceland
by ARKÍS architects Change this
1 of 1

Description Change this

Snæfellsstofa Visitor Center communicates the dignity of the surrounding nature and is closely connected to its immediate surroundings. It attracts visitors to its unique appearance and simultaneously works as an attractor for indoor and outdoor activities. The building is divided into three parts so that it can be utilized in different ways, depending on the season.

The visitor center is placed on the site at the location of a pronounced change in elevation, so that the building gently glides over the terrain. The location is selected to ensure shelter from winds, ample daylight and mountain views.

The building form is inspired by the eternal creative force of the glacier; how it breaks its way through terrains or retreats and carves new, ever changing natural wonders into the landscape. These creations provide models for the spaces and forms found in the building.

Material palettes are largely composed of local materials. Local larch, turf roof and landscaping walls of local rock. The nearby forest will become apparent in the building’s texture.

Sources

Comments

Register to join to conversation.