Details

Keywords Change this

Renovation And Extension Of A Single Family House, Non Corridor Plan

Project timeline

2016 – 2017

Type

Private House

Location Change this

Trnovo
1000 Ljubljana
Slovenia

Architect Change this

Gross floor area Change this

228m²

__

Article last edited by Bostjan on
September 05th, 2017

Shoebox House Change this

Ljubljana, Slovenia
by OFIS Architects Change this
1 of 22

Description Change this

The existing villa is located in Trnovo within the city center of Ljubljana, Slovenia. It is renovation of a small existing house dating from 1934 designed by Emil Navinšek, known for innovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried sisters who lived together in a small surface of only 50m2. The street next to the house was mostly built in the 60s and 70s with typical one family residential houses made in combination of white plaster render and dark wood cladding.

Floor Level Intersections

The extension is creating different intersection between old and new part on each floor. It is composed of 3 cube volumes, each in a proportion of a shoe-box like existing house floor plan. Boxes are stacked with 90 degrees shifts creating overhangs and terraces. The volumes are claded in dark wood – spruce vertical lattice - in the context of the street architecture. The structure is combination of a concrete base, metal frames and wooden substructure. Interior of the new part is formed mostly by wall cladding creating integrated wardrobes and walls. The old house is simply renovated keeping all the existing textures and materials. Interior of an old house and new extension are connected in different layouts – new extension perforates through the old walls creating associated facilities: groundfloor as a living area, first floor with kids rooms and guest room, top floor with master bedroom and living. The heart of the house – intersection of volumes and connector of old and new is a staircase attached to a main vertical concrete wall. Inspired by Adolf Loos interiors forms elevated podiums, niches, wardrobes, small sitting areas and is partly extended into small spaces in the existing part of the house creating private living areas on each floor.





Sources

Comments

Register to join to conversation.