Details

Keywords Change this

Temporary Architecture, See-through

Project timeline

2012 – April 2013

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Gabelsbergerstraße
80333 Munich
Germany

Current state

Demolished

Also known as Change this

Show site

Architect Change this

__

Article last edited by krazin on
October 24th, 2013

Schaustelle Change this

Munich, Germany
by Jürgen Mayer H. Change this
1 of 11

Description Change this

The Schaustelle is a temporary pavilion right next to the Pinakothek der Moderne in Munich, designed by Jürgen Mayer H. Architects of Berlin. The Schaustelle is intended as a place of interaction; a provisional art gallery and a space for large format works and new concepts, all running consecutively.

The Schaustelle is a platform for trans-disciplinary exchange, reflection, experimentation and open-ended processes. The seven-month closure of the Pinakothek der Moderne for renovation has been seized upon by the four museums, now housed under one roof (architecture, modern art, graphic works and design), It is an opportunity for these cross-disciplines to work together and interact continuously in an open forum. This thematically and conceptually interconnected cooperation by the four institutions – something quite unique in this form – will enable a programme of events to be created that spans the different genres. Presenting the opportunity for sound to be seen as architecture, design as a performance or installation, choreography as a type of graphic work or film as the act of painting.

The name Schaustelle (Translates as ‘show site’) conjures up a variety of associations. Due to its structure of scaffolding and containers it makes a direct reference to the adjacent museum building site. It also draws a flexible, provisional stopping place in which new ideas can be discussed and developed further.

Design

The temporary building is a tall and partly cantilevered framework structure made of reusable scaffolding elements (interior space c. 250sqm, terrace on the first floor c. 150sqm and a 17mhigh viewing platform). The majority of the construction elements, including the function-specific containers and synthetic cladding, can be put to a new use after the Schaustelle and fed back into the building cycle. In this way the production of non-reusable elements has been reduced to a minimum. This concept of appropriateness, flexibility and reduction to the simplest of means is programmatic of the Schaustelle as a whole.

Comments

Register to join to conversation.