Details

Keywords Change this

Brutalism, Nature, Concrete

Project timeline

1979 – 1981

Type

Office

Location Change this

Ahmedabad
India

Also known as Change this

Balkrishna Doshi's Studio

Architect Change this

__

Article last edited by Bostjan on
March 09th, 2018

Sangath Change this

Ahmedabad, India
by Balkrishna Doshi Change this
1 of 20

Description Change this

Balkrishna Doshi‘s own studio designed by himself, Sangath, features a series of sunken vaults sheathed in china mosaic as well as a small grassy terraced amphitheater and flowing water details. Having been considered the building that fully describes himself, Sangath is a complete combination of Doshi‘s architectural themes from his previous work including complex interiors and structures, ambiguous edges, vaults and terraces.

Design

Upon entering the complex, one immediately sees the silhouette of a vault lingering behind an exterior wall and a slight view of the interior is present through a small break in the surface. The path turns and forces the occupant off of the north-south axis and alongside the elevated garden walls. Now visible in perspective, the vaults begin to recede into the background above the grassy amphitheater, water channels and gardens in the foreground. As one passes by the reflecting ponds that capture the vaults in still water the entrance is made apparent. It lies at the end of an angled approach to the vaults.

The main entry lowers the visitor a few steps into the a vault and proposes the choice of ascending a flight of stairs in a three story height, or proceeding through small corridor by Doshi’s office and into the main drafting hall. Here the ceiling plane rises as the inhabitant experiences how Doshi interlocks multi height spaces and creates compression and release between them. The underside of the vault in the main drafting room is finished with a textured concrete that dispersed natural light into the space. At the end of the hall lies the opening seen from the site entrance and one regains their sense of place along the main axis.

"Spiritual architecture"

Sangath also expresses Balkrishna Doshi’s desire for a connection between nature and the individual. The overall form exaggerates the details of nature with its rolling mounds, cave-like spaces, terraced land, playful water channels, and reflective surfaces. Storm water in funneled through the site by the slick, round vaults and water troughs. The sunken interior spaces are insulated by clay within the structure. Heat from the sun is reduced by grassy mounds and the white reflective china mosaic that covers each vault. Natural light is also filtered into the interior spaces during the day, while the moon is reflected in the ponds and across the china mosaics at night.

Doshi's approach is featured by the connection of spiritual and phisical. In Sangath the arrangement of the spaces are issued from the traditional Indian architecture are recreated in an astonishingly modern medium. Writes William J.R. Curtis in his book Balkrishna Doshi, An Architecture for India, “Sangath is a fragment of Doshi’s private dream: a microcosm of his intentions and obsessions. Inspired by the earth-hugging forms of the Indian vernacular, it also draws upon the vault suggestions of Le Corbusier. A warren of interiors derived from the traditional Indian city, it is also influenced by sources as diverse as Louis I. Kahn, Alvar Aalto and Antonio Gaudí. A work of art stands on its own merits and Sangath possesses that indefinable quality of authenticity. Even local laborers and passing peasants like to come and sit next to it, enjoying the low mounds of the vaults or the water-jars overgrown with creepers.”

The motiv of the water appearing as part of the design is reminiscent of the architecture of Frank Lloyd Wright and similar to that of Louis Kahn’s Salk Institute.

Comments

Bostjan replied | Friday, March 9th, 2018 | 05:30am
Thank you :)
Bostjan replied | Friday, March 9th, 2018 | 05:30am
Thank you :)

Register to join to conversation.