Details

Keywords Change this

Concrete, Windows

Project timeline

2016 – 2017

Type

Residential

Location Change this

Beijiao Village, Fuzhou
Fujian
China

Architect Change this

Gross floor area Change this

470m²

__

Article last edited by Bostjan on
June 13th, 2017

Renovation of the Caption's House Change this

Fujian, China
by Vector Architects Change this
1 of 16

Description Change this

Captain’s House is located on the southeast end of Huangqi Peninsula in Fujian Province. The damp and erosive nature of seaside caused the unsafeness of the existing structure and large-area water leakage during over 20 years of use. After a series of careful comparisons, architects decided to add a layer of 12cm concrete wall to the original brick masonry walls. This strategy brings potential to make a better quality of space for the existing house.

Window-Furniture System

The locations and forms of openings are carefully reconsidered. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from seeping into the window from the wall surface. The thickness is then designed into window-furniture system: window is no longer a simple opening, but serves as a medium space situating between nature and the interior space.

Vault Structure

Vault is a structure of the third floor. It reduces the possibility of water leakage to an extreme for it barely allows any rainwater to stay. Vault connects two sides of sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port. This added floor serves as a multifunctional living space: it accommodates visiting family and friends and functions perfectly as a gym or an activity room as well. Additionally, since the captain’s family is Christian, this space is also intended to be a family chapel.

Sources

Comments

Register to join to conversation.